Prijsuitreiking 2021

Willy van Heumenprijs 2021

Op 31 augustus 2021 werd de Willy van Heumenprijs 2021 uitgereikt aan Dr. F.A. Scheeren tijdens het 11th World congress on alternatives and animal use in the life sciences,

Het daarover op 16 augustus 2021 uitgezonden persbericht kunt u hier lezen.

De uitreiking van de Willy van Heumenprijs 2021 aan de heer dr. F.A. (Ferenc) Scheeren tijdens het 11th World congress on alternatives and animal use in the life sciences.

Winnaar Ferenc Scheeren werkt met de zogeheten CRISPR-Cas technologie, een methode die heel gericht in het DNA kan knippen en plakken waardoor genen worden uitgeschakeld of overschreven. De CRISPR-techniek verandert zogeheten hybridoma’s (cellen die veel antilichamen produceren) zodanig dat die het juiste isotype krijgen. Elk isotype verwijst naar een specifiek eiwit dat zijn rol speelt in een immuunreactie. Door hybridoma’s te recyclen, wordt een verdere reductie van het gebruik van dieren voor de productie van antilichamen mogelijk.

Antilichamen spelen een cruciale rol bij kankerbehandelingen, immuuntherapie en diagnostiek. Scheeren en zijn collega’s maken het antilichaam steeds effectiever voor gebruik in de kliniek, bij de behandeling van kanker.

Thans is het maken en het veranderen van antilichamen nog een langdurig, specialistisch en duur proces. Het wordt daarom met name door biotechnologische bedrijven gedaan. Een grote frustratie voor onderzoekers. Scheeren en zijn collega’s delen daarom hun kennis over hun ‘recycling techniek’ met alle laboratoria die cellen kunnen kweken. De onderzoekers stellen hun reagentia, de stoffen die nodig zijn voor het maken van de antilichamen, voor iedereen vrij beschikbaar op de website www.adgene.com.

Meer info: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Augustus/nieuwe-techniek-antilichamen/

Over CRISPR-Cas: https://biotechnologie.rivm.nl/CRISPR-Cas